24. syyskuuta 2010

Mt.Emeishan

Lahtaan valloittamaan yksi pyhista vuorista jota kuulemma riivatut apinat pitavat hallussaan.
Bambu kepille loytyy siis varmasti kayttoa ku evaat meinaa lahta.
Tarkempi raportti koitetaan antaa ku ollaan pyoritty takaisin alas.


Takas ollaan tultu.
Herattiin 0500 valmiina lahtemaan kohti korkeuksia mutta kappas vain aurinko nousee vasta 0658, joten ei muutaku odottelua etta nakis ees etiappain. Vihdoin paastiin lahtemaan ja pienien alku sekoilujen tai seikkailujen jalkeen loydettiin oikean nakosta polkua. Lahto piste oli 550m merenpinnasta ja huippu 3099m eli nousua oli luvassa jonkin verran. Rappusia tallattiin ja luostareita ohiteltiin, yhden edessa sytytettiin mummelin myymat kynttilat, en tiia miks(hyvaa onnea antamaan).
Alkupaiva oli hyvaa kelia mutta sadetta oltiin lupailtu joka paivalle aika hyvalla prosentilla. Ja niinhan siina kavi etta vetta alko tulemaan ja sen tuloksena molemmat ukot kastu, ois mulla sadeviitta ollu mutku Villel ei.
Noin 36 kilometrin nousujen ja laskujen jalkeen olimme 2540 metrissa minne paatimme jaada yoksi luostariin. Molemmat oli jo aika kylmissaan seka suht puutuneita 10 tunnin reippailun jalkeen. Pikkuinen kattohuoneisto hamahakin seitteineen irtosi sopuhintaan, myos lamminta vetta nuudeleita varten oli tarjolla. Viltteja oli onneksi monin kerroin lammittamaan, mitaan lammitystahan naissa halvimmissa loosseissa ei ollut.
Aamulla kukko kiekui klo0600 ja menin pihalle katsastamaan saan. huono oli.
Pari tuntia siina mietittiin etta lahtaanko ylos ja paatos oli etta ei. Kauhea sumu ja sade esti nakyvyyden miltei kokonaan joten huipulla ei paljon olisi maisemia nahty.



Myos Ruotsalaiset fliccarnat taman meille tanaan vahvisti. Mutta molemmat oli tyytyvaisia pitkaan kavely matkaan eli loisto treeniin rantakuntoa ajatellen, seka yopymiseen munkkien majatalossa.
Emme myoskaan joutuneet apinoiden ryovaamaksi vaikka jotkut niista olikin suhteellisen isoja.

Junaliput hoidettiin jo eteenpain ja kohteena on Yunnanin provinssin paakaupunki, Kunming. Sinne siis huomenissa yojunalla.

Lisailin myos kuvia aikaisempiin teksteihin ja koitan niita laittaa viela muutaman lisaa tanaan.

Guulumiziin!

18. syyskuuta 2010

China, Xian.

Hellou evribodi! Nihau!
Blogia on hankala taalla paivittaa kun Kiinalaiset greatfirewallit ei paasta tallaisille sivuille ym. Mutta nyt jotenkin paasin tanne kaymaan, jipi!

Keski-Mongolian retki oli mahtava vaikkakin kuudessa paivassa joutui paljon istumaan UAZissa, mika hajosi vain kerran tai kaks. Mutta opas seka kuski oli loisto tyyppeja kuten myoskin Hollantilainen Tim, joka uskaltautui meiden 4 Suomalais aijan kanssa samalle reissulle. Vitsit lenteli joka paiva ja -pits sem herte!- (rakastan sinua!) huudot oli normaaleja aina kun nahtiin ihmisia.

Vaimoa ei silti viella loytynyt. Lahinne koska 2000 tugrukkia ei kuulemma olekkaan iso raha vaikka niin luulin. Maisemat oli sanomattakin hienoja, vaihdellen aavikosta vuoristoon ja jarviin. Ratsastusta hevosilla ja kameleilla tuli harjoiteltua mutta kovin juttu oli ehkapa se etta yovyttiin paikallisten nurkissa, noissa jurtissa mita naki siella taalla keskella ei mitaan. Vahalla nayttivat tulevan toimeen.
Kokeilin Timin kanssa saada kalaa jarvesta mutta ainut mita saatin oli vesiheinaa, yllatys. Mutta onki oli toimiva vaikkakin tein koukun hakaneulasta ja jonkinlaisena painona toimi pieni hiekkapussi, syottina leipaa.
Ulan-Batorissa vietettiin viella pari yota. Kiinan visat oli valmiit seka junalippu kohti Beijingia hanskassa joten lahdettiin meneen.

Ella jai nyt siis Mongoliaan ja saatamme kohdata viella jossain, kuka tietaa. Mutta uusi vahvistus on Kim, Suomalainen miekkonen jonka kanssa reissattu samaan suuntaan nyt jonkin aikaa, huomenna tosi tiet eroaa.

Mongoliasta tultu tanne lohikaarme maahan reilu viikko sitten ja Pekingissa pyorittiin siella taalla. Pekingissa ois menny helposti parikin viikkoa ja tykattiin kaupungista kovasti. Paallimmaisena jai mieleen fillarointi pitkin kaupunkia. Se onkin paras tapa nahda paikkoja seka suht turvallista, koska pyoratiet on todella leveita, parhaimmillaan 35m! Katuruokailu tulee nostaa kanssa karki hommiin, niita pikku nyytteja (samsas,dumpling), tai mita liet olikaan, meni aika monta satsia. Eilen tein niita hostellissa muiden turistien kanssa, helppova. not.
Tietysti itse kiinan muurikin tuli nahtya/kiivettya ylos alas ja onhan se aikamoinen este ollut aikanaan jopa suurelle miehelle, no sille kesta se Frederik laulaa. tiiatte kylla.



Talla hetkella Xianissa mika tunnetaan hyvin terracotta armeijasta, ensimmaisen emperorin hullusta paahan pistosta rakentaa hautapaikkansa ymparille koko armeija, muistaakseni 6000 miesta hevosineen ym. Mutta on kylla aikamoinen naky tuo paikka.



Huominen paiva tallaillaan katuja viella taalla ja illalla juna Chengduun.

Kuvia en nyt laita ku ei niita tassa ole mukana. Voi myoskin olla etta seuraava paivittely tulee jostain muusta maasta, riippuen miten paasen noista walleista ohi.

Joten, seuraavaan kertaan ihmiset!

2. syyskuuta 2010

Ulan-Bator, Mongolia



Taalla ollaan!

13 tunnin bussilla Ulan-Udesta Venajalta tultiin tanne Mongolian puolelle. Rajalla tuhlautui muutama tunti, mutta suht nopeasti se kuitenkin meni. Illalla oltiin UBssa mista ei ollut varattu majapaikkaa. Suunniteltiin etta minne mennaan ja kun taksia ei nakynny niin paikallinen nuori mies antoi kyydin Golden Gobi hostelliin, kiitos. Pimenevassa illassa olisi varmasti tuottanut hankaluuksia loytaa tama paikka viela silloin tuntemattomasta kaupungista. GG oli kuitenkin taysi ja kaskivat aamulla kysya jos tilaa olisi. Vieressa oli kuitenkin toinen GH ja mentiin sinne yhdeksi yoksi.


Nyt ollaan suunniteltu retkea keski Mongoliaan ja nailla nakymin painutaan sinne huomenna. Kuuden paivan retki siis tiedossa mika sisaltaa mm. ratsastusta ja jurtta leiriytymista. Saatiin 5 hengen porukkakin kasaan, mika laskee retken hintaa jonkin verran.



Kiinan viisumitkin pitaisi ensi viikolla olla valmiit. Niiden saato taalta kasin on aika tyolas homma ja sain jopa juosta pitkin kaupunkia etta saatiin ne ajoissa, mutta se on aivan toinen tarina.

Huomenna retkelle ja kuvia laittelen kun ollaan tultu takaisin.



Ainiin, eilen kaytiin paikallisella mustalla torilla mista loytyy kaikkea maan ja helvetin valilta mm. ruokaa, k-raudan koko sisalto, vaatetusta, puhkiruostuneita saranoita seka varastettua elektroniikkaa.
Hommattiin Villen kanssa lamposet hupparit sielta jottei paase vilu iskemaan.